Inspiratie

Boeken, podcasts, series en films voor de zomer 2023

Laat u verrassen met dit persoonlijke overzicht met e-books, films, documentaires, series en podcasts.

JBR Interim Executives leestips een e-reader met persoonlijke tips vastgehouden door een mens met een gouden achtergrond

De tips van Harm Tunteler

Otmars zonen van Peter Buwalda ligt klaar voor mijn vakantie. Dit boek heeft veel positieve recensies ontvangen. Het is interessant dat dit het eerste deel is van een trilogie, hoewel de releasedata van de andere delen nog niet bekend zijn. Ik vind het altijd leuk om een boek te lezen van een schrijver, waarvan ik de stijl kan waarderen.

Verder ligt ‘Marketing in transitie’ klaar, het boek ontving ik ter gelegenheid van het afscheid van professor dr. P.S.H. (Peter) Leeflang aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik lees graag over de ontwikkelingen en veranderingen in het vakgebied van marketing.

 

De tips van Bart Kroon

Om in deze tijden van polarisatie wat referentie te hebben en hoe we het in democratische zin bedoeld hadden, Onze Constitutie van Wim Voermans.

Om de “stem” van de burger goed te begrijpen is het boek van Pieter Omtzigt relevant, Een nieuw sociaal contract van Pieter Omtzigt.

De verwondering over hoe modellen onze samenleving vormen Marc Jacobs  & Ronald Meester: helpt iedereen om meer inzicht te krijgen in wat modellen wel en niet vertellen, en hoe je ze op een verstandige manier kunt gebruiken. Van aardbeving tot zoönose van Marc Jacobs  & Ronald Meester.

Omdat je ook een lekker boek wilt lezen deze Nederlandse klassieker  Zomerhuis met zwembad van Herman Koch.

En tot slot deze Amerikaanse klassieker The Runaway Jury van John Grisham.

 


De tips van Ed Flohr

Wat betreft boeken, kan ik voor de zonvakantie een paar ouderwetse spionnenboeken aanbevelen, die al lang geleden uitkwamen, maar ons zo weer terug kunnen brengen naar de goede oude tijden van de Golfoorlog, toen goed en slecht nog niet zo absoluut was als tegenwoordig, en Realpolitik een goede zaak.

Frederick Forsyth schreef een boek over de acties van Saddam en zijn Canadese vriend Gerald Bull om een superkanon te bouwen: The Fist of God. Fictie vermengd met fact.

En de onvolprezen John leCarre schreef The Night Manager over Jonathan, de nachtmanager van een Zwitsers hotel die kennismaakt met een belangrijke wapenhandelaar. Makkelijk te lezen, fijn tijdverdrijf.

Voor de meer ambitieuzen onder ons, die wellicht een retraite gaan doen op een mooie stille plek, gelardeerd met yoga, havermelk en diepgaande gesprekken over de toekomst van de wereld, kan ik Du musst dein Leben ändern van Peter Sloterdijk aanbevelen, over keuzes in het leven. Wel in het Duits te lezen. “Die einzige Tatsache von universaler ethischer Bedeutung in der aktuellen Welt ist die allgegenwärtig wachsende Einsicht, dass es so nicht weitergehen kann… “. Ik garandeer dat je er een paar weken mee zoet bent.

En verder op Netflix, de documentaire ‘Echo in the Canyon’, over de muziekscene in de tweede helft van de jaren 60 in Los Angeles. Veel bekende en aankomende muzikanten woonden en werkten toen in Laurel Canyon in Los Angeles (waaronder mijn favoriet Neil Young). Jakob Dylan, de zoon van, praat met deze artiesten en speelt hun muziek. Dit is jeugdsentiment voor de sterken en zeer sterken onder ons, maar ook leuk voor iedereen die van goede muziek houdt.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die zich ook op vakantie zakelijk willen ontwikkelen. Dan is de podcast ‘Onder Curatoren’ van BNR Nieuwsradio wellicht interessant.